Get Adobe Flash player
Achterhoek Nordrhein-Westfalen route

 


Mooie route door de Achterhoek en het Duitse Nordrhein-Westfalen. U komt door of langs de volgende plaatsen: Zeddam, Ulft, Aalten, Bredevoort, Winterswijk, Oeding, Ramsdorf, Heiden, Raesfeld, Wesel, Xanten, Uedem, Weeze, Goch, Kleve, Griethausen, Emmerich en s-Heerenberg.

Ulft is een plaats in de gemeente Oude IJsselstreek in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland.Het dorp is met 10.583 inwoners (op 1 januari 2011) de grootste plaats in de gemeente Oude IJsselstreek. Tot 1 januari 2005 behoorde Ulft tot de gemeente Gendringen. Bij de gemeentelijke herindeling in de Achterhoek gingen de gemeenten Gendringen en Wisch samen verder onder de naam Oude IJsselstreek.Ulft bestaat behalve uit het gelijknamige dorp uit twee buurtschappen: Oer en De Pol. Oer is het noorden van Ulft, en heet zo vanwege het ijzer (oer) in de grond. In Oer was ook de DRU gevestigd, een ijzergieterij. De DRU is enkele jaren geleden verhuisd naar Duiven, en heeft nu een locatie aan de A12. In het oude DRU-gebouw zijn nu een bibliotheek, restaurant en theater gehuisvest. Ook zullen er een ijzermuseum en een hotel gevestigd worden en zal er woningbouw plaatsvinden.

Lees meer!


Silvolde is een dorp in de Achterhoek dat deel uitmaakt van de gemeente Oude IJsselstreek (voorheen: gemeente Wisch) in de Nederlandse provincie Gelderland; het grenst direct aan het stadje Terborg. Silvolde telt ruim 5800 inwoners. Tijdens carnaval heet het dorp Zillewold.

Lees meer!

 

Aalten is een esdorp en de grootste plaats van de gelijknamige gemeente in het oosten van de Nederlandse provincie Gelderland, die ligt tegen de Duitse grens. Op 1 januari 2011 telde het dorp Aalten in totaal 12.935 inwoners. Aalten ligt in het oostelijke deel van Nederland in de provincie Gelderland in de Achterhoek, ongeveer in het midden van de noord-zuidlijn Lichtenvoorde - Bocholt (D) en in het midden van de west-oostlijn Varsseveld - Winterswijk.

Lees meer!


Bredevoort is een vestingstadje en voormalige heerlijkheid in de gemeente Aalten in de Gelderse Achterhoek. Tot 1818 was Bredevoort een zelfstandige gemeente. Het heeft de titel Boekenstad vanwege de antiquariaten en tweedehandsboekwinkels. Bredevoort heeft 1.506 inwoners

Lees meer!


Winterswijk is een dorp en gemeente in het meest oostelijke deel van de Achterhoek in de Nederlandse provincie Gelderland. In de gemeente woonden op 1 april 2011 29.014 mensen (bron: CBS). Hiervan woonden er op 1 januari 2009 23.650 in de plaats Winterswijk, maar met de buurtschappen erbij is het aantal inwoners welgeteld 29.016. Het oppervlak van de gemeente Winterswijk bedraagt 138,29 km², waarvan 0,52 km² water. Het inwonertal van de gemeente is al jaren min of meer constant. De gemeente Winterswijk ligt in het oosten van de Gelderse Achterhoek en grenst aan drie kanten aan Duitsland. De gemeente heeft een groot aantal buitengebieden. Daarin liggen negen buurtschappen die allemaal tot de gemeente Winterswijk behoren. Met de klok mee onderscheiden we achtereenvolgens: Meddo (1.421 inw.), Huppel (432 inw.), Henxel (279 inw.), Ratum (370 inw.), Brinkheurne (257 inw.), Kotten (820 inw.), Woold (870 inw.), Miste (672 inw.) en Corle (275 inw.) . Meddo kent als enige van de buurtschappen een dorpskern met diverse voorzieningen.

Lees meer!


 

Oeding is een plaats (Ortsteil) in de Duitse gemeente Südlohn in het Münsterland, gelegen in het district Borken in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Oeding ligt enkele kilometers ten zuidoosten van Winterswijk, nabij de Nederlands-Duitse grens. De plaats telt ongeveer 3.800 inwoners.De eerste vermelding van een boerderij met de naam Oeding dateert uit 1170. In 1353 verkocht een zekere Johann Bermentfelde deze hoeve met burcht aan bisschop Ludwig II van Münster. Nadat de burcht in 1372 werd vernietigd door de toenmalige bisschop van Münster, werd deze weer direct herbouwd. De gewelven van de burcht en de toren, die dateert uit de tweede helft van de 15e eeuw, zijn bewaard gebleven.De Sint-Jakobskerk van Oeding is een neoromaanse kerk, die in 1911 werd gebouwd. Opvallend zijn Jugendstilelementen in de glazen van de kerk.

Lees meer!

Ramsdorf is een kasteelvrijheid en stadsdeel van Velen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen in het district Borken. Ramsdorf, oorspronkelijk Ransdorp genoemd, was aanvankelijk een dorp, totdat de Strijd om Bredevoort (1322-1326) losbrak. Als graaf Reinald II van Gelre door de koop van de heerlijkheid Bermentfelde (Barnsfeld) aanspraak maakt op het gebied en gericht van Honberg liet de bisschop van Münster als reactie daarop daarop onmiddellijk op 25 mei 1319 het dorp Ramsdorf versterken en verleende deze stadsrechten. In het jaar 1323 was Johan van Bermentvelde van Ramsdorf en zijn zoon Gerhard met de bisschop van Münster (hun landsheer) in vete geraakt. Tegelijkertijd vond er een conflict tussen Otto von Ahaus en de graven van Steinfurt plaats, waarbij de borgmannen van Nienborg zich aan de kant van de Steinfurters hadden geschaard. Gerhard van Bermentvelde was getrouwd met Gozita van Nienborg. Omwille van het gevaar van proliferatie van deze vete hadden Johan en zoon Gerhard van Bermentvelde in 1323 moeten afzien van hun leenrecht tegenover de graaf van Gelre aan de heerlijkheid Bermentvelde. Onder beheer en met de instemming van een getuigschrift van Hendrik I van Wisch als verwant en Gelders ambtman droegen de Bermentvelders hun leenrecht over aan Johannis van Doring, die daar nu mee werd beleend.Desalniettemin verwoest in 1324 de Bisschop van Münster het kasteel van Barnsfeld, en in 1326 is de vete en de Strijd om Bredevoort (1322-1326) daarmee definitief ten einde. Johannis van Doring (dictus van Gemen) stierf in 1329. Het leenrecht van de heerlijkheid Bermentvelde aan Ramsdorf ligt dan bij de Familie van Döring en werden daarna toegekend aan Ludolf Werence, de neef van Johan Döring.Tegenwoordig is het kasteel van Ramsdorf in gebruik als museum.

Lees meer!

Heiden is een plaats in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen in het district Borken. De stad telt 8.080 inwoners. Naburige steden zijn onder andere Ahaus, Borken en Gescher.In de gemeente Heiden zijn diverse restanten van hunebedden, waarvan de Düwelsteene de bekendste zijn.

Lees meer!


 

Raesfeld is een gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen in het district Borken. De stad telt 11.016 inwoners. Naburige steden zijn onder andere Rhede, Borken en Dorsten.In Raesfeld staat een van de grootste waterburchten van het Münsterland.

Lees meer!


Wesel is een historische (vesting)stad en hoofdstad van het gelijknamige district Wesel in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Wesel ligt aan de rivier de Rijn, gelegen tussen het Ruhrgebied en de Nederlandse grens bij Bocholt. De stad telt 60.750 inwoners.Wesel heeft sterke banden met Nederland en haar geschiedenis. Tijdens de Inname van Wesel (1629) werd de stad bevrijd van de Spaanse bezetting. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog kende de stad een groot aantal protestants-Nederlandse vluchtelingen die voor de Spaanse vervolgingen waren gevlucht. Tot in 1945 bevond de langste brug over de Rijn zich in Wesel. Deze spoorbrug werd gebouwd tussen 1872 en 1874, bestond uit 107 pijlers waarvan er drie in het water stonden en was 1950 meter lang. Hij zorgde voor de verbinding tussen Noord-Duitsland en West-Europa. De twee spoorlijnen die over deze brug liepen, begonnen in Boxtel (zie Duits Lijntje) resp. Venlo en eindigden in Hamburg. Op 10 maart 1945 werd de brug tot ontploffing gebracht door terugtrekkende Duitse soldaten om de opmars van de geallieerde troepen te vertragen. Zelfs nu, anno 2011, kan men nog overblijfselen van deze brug terugvinden. Over een lengte van 2 km staat deze stenen brug nog recht.
Lees meer!

 

Xanten is een stad aan de zuidoever van de Duitse Niederrhein in het noordwesten van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en behoort tot het district Wesel in het regeringsdistrict Düsseldorf. Xanten telt 21.572 inwoners. De stad kan worden beschouwd als de opvolger van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana, die onder andere bewoond werd door Romeinse veteranen van het nabij gelegen Castra Vetera. Deze legerplaats van een Romeins legioen speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Germania Inferior. Bouwwerken Het Archeologisch Park Xanten, afgekort APX; de gedeeltelijke wederopbouw van de Romeinse Colonia Ulpia Traiana. Met onder meer:de gedeeltelijk herbouwde Hafentempel (zogenoemd vanwege de ligging vlakbij de haven aan de Rijn). Aan wie de tempel gewijd was is niet bekend; het gedeeltelijk herbouwde amfitheater.een aan de Rijnzijde herbouwde stadsmuur.de Romeinse herberg. Het amfitheater van Birten. De waterburcht Winnenthal bij Birten. De bedevaartkerk St. Mariä Hemelvaart in Marienbaum. De gotische St. Viktor-dom met de kloosterbibliotheek en het dommuseum, dat rijke kunstschatten tentoonstelt. Het middeleeuwse stadscentrum met de Klever Tor, de Kriemhildmolen, het Gotische huis en andere historische gebouwen. Het Freizeitzentrum Xanten, afgekort FZX; een recreatiecentrum bestaande uit een zwembad, twee plezierhavens, een waterski-installatie en andere zaken. Het Römermuseum Xanten

Lees meer!

Uedem is een gemeente in het westen van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De plaats ligt in het district (Duits: Kreis) Kleef in de regio Nederrijn. De plaats is partner in het samenwerkingsverband Euregio Rijn-Waal. De gemeente Uedem telt 8.218 inwoners en een oppervlakte van 61 km². Gedeeltes van het natuurgebied Uedemer Hochwald liggen binnen de gemeentegrenzen.
Lees meer!
 

Goch is een stad en gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De plaats ligt in het district Kleef. De stad telt 34.106 inwoners. Tweede wereldoorlog Tijdens de Reichspogromnacht van 9 op 10 November 1938 werd de Synagoge in Goch in de Herzogenstraße door SA en SS vernield en platgebrand.In de nacht van 7 op 8 februari 1945 en een paar dagen later, op 12 februari 1945, wordt de stad vanuit de lucht gebombardeerd. Tijdens de slag in de Reichswald, die van 7 tot 22 februari 1945 rond Kleve werd uitgevochten, kreeg de stad haar deel van straatgevechten en artilleriebeschietingen. Zowat 80% van de bebouwing werd in die periode vernield. Het geallieerde opperbevel meende dat er zich rond de stad een gordel van bunkers bevond. Dit kan mee de beslissing tot de zware bombardementen hebben beïnvloed. Het doel van het daarop volgende grondoffensief was om deRijn bij Wesel over te steken om zo het Roergebied binnen te dringen. Na-oorlogse tijd Tijdens de nacht op 24 mei 1993 stortte de 67 meter hoge toren van de Sankt-Maria-Magdalena-kerk in. Men vermoedt dat dit een laat gevolg was van de bombardementen van 1945. Het duurde tien jaar voor hij was heropgebouwd.Op 18 mei 2005 verklaarde de bisschop van Münster, Reinhard Lettmann, Goch tot bedevaartsoord. Sinds de heiligverklaring van Pater Arnold Janssen bezoeken steeds meer bedevaarders zijn doopkerk St. Maria Magdalena, zijn geboortehuis en de in de jarehn 70 opgerichte Arnold-Janssen-Pastorie.

Lees meer!

 

Kleef is een stad in het district Kleef in het westen van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, tien kilometer ten zuiden van de rivier de Rijn, en niet ver van de Nederlandse grens bij Nijmegen en s-Heerenberg. Verder ligt Kleef in de buurt van Duitse stad Emmerik en het bosgebied Reichswald.Kleef telt 49.477 inwoners en heeft een oppervlakte van ongeveer 98 km². De stad kreeg in 1242 stadsrechten. De plaats ligt op de helling van een stuwwal uit de ijstijd. Deze stuwwal begrenst het dal van de Rijn. Een gedeelte van Kleef is daardoor erg heuvelachtig.Het plaatselijke dialect is het Kleverlands of het Kleefs, een tot het Nederlands behorende streektaal. Tweede Wereldoorlog De stad werd in de Tweede Wereldoorlog zeer zwaar gebombardeerd (vaak in combinatie met Nijmegen, dat soms voor Kleef werd aangezien). De streek achter Nijmegen, met steden als Kleef en Xanten, was niet nazi-gezind maar kreeg het zwaar te verduren tijdens de Krieg am Niederrhein, de door de geallieerden geplande opmars naar Duitsland, die begon met zware bombardementen in de grensstreek. Op 7 oktober 1944 vond het grootste bombardement plaats, waarbij de plaats voor tachtig procent werd vernietigd. De herbouw geschiedde vrij traag.Tot 1938 stond er in Kleef een synagoge die tijdens de Kristallnacht (9 op 10 november 1938) volledig werd verwoest. Op de huidige plek is nu een monument te vinden waarmee de slachtoffers van die bewuste nacht worden herdacht. Van de in 1933 tweehonderd leden tellende Joodse gemeenschap zijn vijftig personen gedurende de nazi-tijd vermoord. Bezienswaardigheden De Domkerk uit de 14e-16e eeuwKasteel Schwanenburg, waaraan de sage van de zwaanridder Lohengrin is verbonden.De Kleefse tuinen: de graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679) liet in Kleef tuinen aanleggen. Deze tuinen vormden een bron van inspiratie voor Frederik Willem van Brandenburg en de Franse koning Lodewijk XIV. De Berlijnse Zoo werd aangelegd naar voorbeeld van de dierentuin in Kleef.Dierentuin: schuin tegenover het voormalig kuurhotel, nu museum voor beeldende kunst, bevindt zich de Tiergarten. Het huidige dierenpark heeft voornamelijk oude huisdierrassen en een aantal Europese roofdieren zoals kerkuilen en Euraziatische lynx. Er lopen przewalskipaarden er is ook een bassin met zeehonden.Haus Koekkoek: museum met daarin het werk van de Nederlandse schilder Barend Cornelis Koekkoek en van andere leden van de familie Koekkoek.Museum Kurhaus Kleef; in het voormalige kuurhotel is tegenwoordig een museum voor moderne en hedendaagse kunst gevestigd. De moderne kunst bestaat uit de verzameling Ewald Mataré, wiens dochter Sonja de nalatenschap van haar vader aan de museumkring van de stad Kleef schonk.

Lees meer!

 

Emmerik is een stad en gemeente aan de Rijn in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen aan de rechteroever (de noordelijke) van de Rijn, ongeveer 10 kilometer ten noorden van Kleef en ongeveer vijf kilometer ten zuiden van de Nederlandse grens bij s-Heerenberg. De gemeente Emmerik telt 29.571 inwoners en heeft een oppervlakte van circa 80 km². Het hoogste punt in de gemeente is de Eltenberg met 82 m boven NN.Emmerik is met de auto te bereiken via de Nederlandse autosnelweg A12 die overgaat in de Duitse A3 (Arnhem-Oberhausen) en ook via de provinciale weg uit de richting van het Nederlandse s-Heerenberg en Doetinchem. GeschiedenisIn het jaar 828 wordt Emmerik voor het eerst schriftelijk vermeld. Emmerik ontstond vermoedelijk omstreeks het jaar 700. Tot het midden van de 13e eeuw ontwikkelde Emmerik zich tot een handelsplaats.31 mei 1233 verstrekte graaf Otto van Zutphen en Gelre door de bevoegde autoriteit van de Roomse Keizer Frederik II en de Duitse koning Hendrik VII (vader en zoon) Emmerich naar de koninklijke stad van het rijk.Tussen 1307 en 1570 was Emmerik een hanzestad.Emmerik heeft tot 1402 tot het hertogdom Gelre behoord. Er zijn nog voorbeelden van de Oud-Geldersche bouwstijl terug te vinden. Een voorbeeld hiervan is de zuidelijke gevel van de St. Martini Münsterkirche, die in de eerste helft van de 16e eeuw werd gebouwd.Tot het Congres van Wenen waren de huidige stadsdelen Borghees, Klein-Netterden, Leegmeer en Speelberg Nederlands grondgebied. 1816 kreeg Pruisen deze buurtschappen.Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Emmerik op 7 oktober 1944 door een Britse luchtaanval tot 91% vernietigd.Tussen 1949 en 31 juli 1963 was het huidige stadsdeel Elten door Nederland geannexeerd.Sinds 1 februari 2001 heeft de stad de naam Emmerich am Rhein, daarvoor was het Emmerich.

Lees meer!

 

s-Heerenberg is een Nederlandse stad gelegen in de provincie Gelderland. Ze maakte deel uit van de voormalige gemeente Bergh en tegenwoordig van de gemeente Montferland. Het stadje telde ongeveer 8000 inwoners in 2003. s-Heerenberg verkreeg op 8 september 1379 stadsrechten van Willem I van den Bergh.
In s-Heerenberg bevindt zich kasteel Huis Bergh, waar de heren van den Bergh zetelden. In het kasteel zijn tal van schilderijen van oude Italiaanse meesters te bezichtigen. Ook het oude stadscentrum met onder andere de omwalling en de Plantage, een parkbos juist ten westen van Huis Bergh, trekken veel toeristen. In de directe omgeving ligt het natuurgebied Montferland, een heuvelachtig bosgebied dat door fietsers, wandelaars en paardrijders druk bezocht wordt. Het Neije Raethuys werd in 1531 gebouwd ter vervanging van het Ailde Raethuys aan de Kellenstraat. Van oudsher is het raadhuis het bestuurscentrum van zowel de stad als van het land van den Berge. Vergaderingen van de magistraat en van de geërfden van het graafschap Bergh hebben hier plaatsgevonden. Daarnaast werd er recht gesproken. In de kelder bevond zich een gevangenis en heden ten dage is voor het raadhuis een schandpaal opgesteld. De raadhuisklok uit 1526 werd in vroeger tijden gebruikt om de burgers bijeen te roepen voor vergaderingen en bij een uitbraak van een ramp, zoals een brand. Het raadhuis werd in de jaren 1914-1918 gerestaureerd. Verder is er ook nog de Boetselaersborg, een klein kasteeltje aan het Kattenburg. Dit kasteeltje behoort tot de bezittingen van Huis Bergh, en is niet van binnen te bezichtigen. Zowel Burgers Zoo als het Afrika museum (tegenwoordig in Berg en Dal) hebben hun oorsprong in s-Heerenberg. Het Afrika museum is begonnen in het voormalig klooster Don Rua waar tot 1999 het bekende creativiteitscentrum Gouden Handen gevestigd was. De toenmalige paters, die naar Afrika reisden, besloten een museum op te richten.

s-Heerenberg telt 30 rijksmonumenten.

Lees meer!

 

Zeddam is een dorpskern en voormalige gemeente in de gemeente Montferland, die weer gelegen is in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp is gelegen aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Zeddam ligt aan de weg van Doetinchem naar s-Heerenberg. Deze weg liep tot het begin van de 21e eeuw door het dorp, maar doordat dit tot veel verkeersovelast leidde wordt sinds het begin van de 21e eeuw het verkeer om Zeddam heen geleid. In 1969 werd Vinkwijk bij Zeddam gevoegd. Het dorp kent veel toerisme vanwege het bosgebied Montferland juist ten westen van Zeddam. Door dit toerisme kent Zeddam veel hotels en pensions en is ook de middenstand van behoorlijk niveau voor een dorp van deze grootte. Het dorp bestaat uit drie delen: het hoger gelegen Bovendorp het lager gelegen Benedendorp tussenin het Middendorp In het Bovendorp staat de rooms-katholieke Sint-Oswalduskerk waarvan het oudste deel uit de 12e eeuw stamt. Zeddam is de enige Nederlandse parochie met Sint Oswaldus als beschermheilige. Naast de Oswalduskerk staat een kleine Nederlands Hervormde kerk. Ook staat in het bovendorp de oudste molen van Nederland, De Grafelijke Korenmolen. Deze beltmolen dateert al van v??r 1441. De andere molen in Zeddam is De Volharding, een beltmolen uit 1891.

Lees meer!

Kaart is eigendom van auteur, en mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur of de rechthebbende(n) in geen geval gebruikt worden voor andere doeleinden dan persoonlijk gebruik.