Get Adobe Flash player
Ontdek de Achterhoekse Wijngaarden

 


ONTDEK EN BEZOEK DE ACHTERHOEKSE WIJNGAARDEN.

NEDERLAND WIJNLAND?
Nederland is nu niet het wijnland bij uitstek, maar we hebben wel degelijk een aantal zeer veel belovende wijngaardeniers, die in ons wisselende klimaat toch een bijzondere wijn kunnen maken. Een aantal wijngaardeniers geeft zelfs cursussen om zelf wijn te kunnen maken. Een uitdaging voor iedereen die iets meer wil dan alleen maar lezen over wijn. Het is alom bekend dat er in vroeger eeuwen wijnbouw in Nederland is geweest. Door invloeden van politieke aard, maar ook door de druifluis, zijn in de vorige eeuw in grote delen van Europa en dus ook in ons land wijngaarden ten onder gegaan, waardoor de wijnbouw in verschillende streken vanaf dat moment tot het verleden behoorde. Door het enten van Europese wingerds op Amerikaanse stokken zijn er druifluis resistente rassen ontstaan, waardoor op diverse plaatsen weer een bloeiende wijncultuur ontstond. Echter in Nederland is de wijnbouw lange tijd op een laag pitje blijven staan.

GOED VAKMANSCHAP LEVERT WAT OP

Alleen de echte doorzetters met overtuigingskracht en gedreven vakmanschap hebben de spade weer ter hand genomen en door het selecteren van wijnstokken die in ons klimaat gedijen hebben zij kans gezien fantastische wijnen te produceren. Een goed voorbeeld van deze gedrevenheid zijn de gebroeders Jo en Wim Kanders uit Meijel, die in 1982 na een eerste experiment tot de ontdekking kwamen dat wijnbouw in het noorden van Limburg ook mogelijk was. Zij plantten in het nabij gelegen Helden een paar duizend stokken van de Rivaner, een uit Zuid-Tirol afkomstige kruising tussen de Sylvaner en de Riesling, die zelfs bestand is tegen temperaturen van 25° onder nul. De resultaten waren boven verwachting want de Rivanerdruif voelde zich wonderwel en gedijde goed op de Noord-Limburgse zandgronden. Ongeveer 15 jaar later (1997) werd een professionele fruitige witte wijn geproduceerd die deed denken aan een fraaie Elzasser. De wijn kreeg indertijd op het Wereld-wijncongres het predikaat exclusief wat voldoende zegt over de kwaliteit van deze Nederlandse wijn.
Bron:www.kleinknoevenoord.nl

Wij wensen u veel Motorplezier!

Kaart is eigendom van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., en mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of de rechthebbende(n) in geen geval gebruikt worden voor andere doeleinden dan persoonlijk gebruik.