Get Adobe Flash player
Oude Vissersplaatsen langs de Zuiderzee

 


OUDE VISSERSPLAATSEN AAN DE ZUIDERZEE

De Zuiderzee was een grote binnenzee in het noordelijk deel van Nederland. Met de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932 werd deze zee gesplitst. Het binnendijkse deel heet sindsdien IJsselmeer (waarvan het Markermeer weer is afgesplitst), het buitendijkse deel is onderdeel van de Waddenzee. De oorspronkelijke oppervlakte was circa 5.900 km².
Na het gereedkomen van de Afsluitdijk werd het binnendijkse water IJsselmeer genoemd, naar de rivier de IJssel die erin uitmondt. Het huidige IJsselmeer is nog maar ongeveer half zo groot als de oorspronkelijke zee. Het andere deel van de voormalige Zuiderzee is door inpolderingen land geworden. In het oostelijk en zuidoostelijke deel zijn drie polders aangelegd. Deze vormen gezamenlijk de huidige provincie Flevoland. Het IJsselmeer is met de aanleg van de Houtribdijk in 1976 opgesplitst in twee delen. Het zuidelijke gedeelte wordt sindsdien Markermeer genoemd, naar het voormalige eiland Marken dat hierin ligt. Dit meer zou worden ingepolderd om zo de Markerwaard te vormen, maar dit polderplan is van de baan.

De voormalige kustlijn van de Zuiderzee kan nog gevolgd worden via de 400 kilometer lange Zuiderzee fietsroute. In Enkhuizen is het Zuiderzeemuseum, waar, naast voorwerpen uit de geschiedenis van de Zuiderzeecultuur, ook een museumdorp is gebouwd met huizen uit diverse plaatsen rond de Zuiderzee.

Vroegere Zuiderzeeplaatsen  


AartswoudAlmereAmelandAmsterdamAndijkBant,  BiddinghuizenBlankenhamBlokzijlBovenkarspelBreezanddijkBunschotenCreilDe Cocksdorp De HulkDelfzijlDen HelderDen OeverDiemenDoornspijkDurgerdamDrontenEdamEemshavenEemnesElburgEmmeloordEnkhuizenEnsEspelEtersheimGaastGenemuidenHarderwijkHarlingenHierdenHindeloopenHoornHuizenIJsselmuidenKampenKatwoudeKetelhavenKolhornKornwerderzandKraggenburgKuinreLaaxumLauwersoogLelystad, LemmerLuttelgeestMakkumMarkenMarknesseMedemblikMiddenmeerMirnsMolkwerumMonnickendamMuidenMuiderbergNaardenNageleNesNieuwe StatenzijlNijkerkNoordeindeNoordpolderzijlOnderdijkOosterleekOudemirdumOudeschildOver-DiemenPaesensPiaamRuttenSchardamScharlScharwoudeSchellingwoudeSchellinkhoutSchiermonnikoog SchoklandSchoterzijlSpakenburgStavorenSwifterbant TermunterzijlTollebeekUitdamUrkVenhuizenVlielandVolendamVollenhoveWarderWarnsWervershoofWest-TerschellingWierumWijdenesWieringenWieringerwerfWorkumZeewoldeZwartsluis


Kaart is eigendom van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., en mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of de rechthebbende(n) in geen geval gebruikt worden voor andere doeleinden dan persoonlijk gebruik.