Get Adobe Flash player
Molenroute Montferland-IJsselstreek

 


 

Stokkum

Düffels Möll is een korenmolen in Stokkum. De molen en het woonhuis ernaast zijn monumenten; de molen een rijksmonument en het huis een gemeentelijk monument.De molen is in 1860 gebouwd op een verhoging, die voor de molen met zand werd opgehoogd tot ca. 30 meter boven NAP, zo n 13 meter hoger dan de gemiddelde hoogte van de omgeving. Het is een ronde stenen molen, een zogenaamde grondzeiler, met een vlucht van 21,20 meter.De molen is van 1861 tot 1922 in gebruik geweest. Hij werd in 1924 onttakeld in verband met omschakeling naar een elektrisch maalbedrijf. In 1977 werd Düffels Möl hersteld.De molen is eigendom van de familie Düffels en is op vrijwillige basis in gebruik voor het malen van graan voor veevoer. Hiervoor is een koppel maalstenen aanwezig.
Meer Informatie!

 

s-Heerenberg

De molenromp staat op een hoogte aan de Zeddamseweg, naast het Joodse kerkhof en is al geruime tijd een onttakelde molenromp.De molen werd in 1829 in opdracht van vorst Anton von Hohenzollern-Sigmaringen, de toenmalige bezitter van het voormalige graafschap Bergh, door molenmaker J.F. Ubbing gebouwd. Voor de stenen romp werd gebruik gemaakt van bakstenen uit de in die tijd gesloopte stadspoorten van Emmerich (Duitsland).
Meer Informatie!

 

Azewijn

De Molen van Berntsen (3e) een molenrestant aan de Molenstraat 5 in Azewijn

De eerste molen van Berntsen in Azewijn, de "Koffiepot", werd in 1856 gebouwd. Rond 1905 werd de molen vergroot met behulp van houten romp, kap en wieken van een "Achtkanter", een houtzaagmolen uit Hoorn NH. IN 1956 verloor de stellingmolen zijn wieken door een storm; in 1963 werd besloten de molen te slopen.

 

Voorst

De Molen Van Hal is een korenmolen in Voorst (Oude IJsselstreek), in de Nederlandse provincie Gelderland. Deze beltmolen is in 1866 in opdracht van molenaar Bernhard Stapelbroek gebouwd. Zijn dochter trouwde in 1899 met Hubertus van Hal.In 1905 begon Jannes van Hal op het erf van zijn boerderij bij de molen een bierlokaal, waaruit het nog bestaande restaurant Van Hal is voortgekomen. Vanaf 1909 wordt het maalbedrijf verplaatst naar de schuur, waarin een benzinemotor is opgesteld.Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de molen flink beschadigd en in 1957 werd hij onttakeld. Een deel van de wieken was al eerder na blikseminslag afgebroken. Ruim een decennium later werd getracht de molen te herstellen, maar men slaagde er op dat moment niet in.De naam van de molen verwijst naar de familie Van Hal, die eigenaar was totdat hij in 1999 werd ondergebracht in de Stichting Korenmolen Voorst, die in 2009 is begonnen met herstel. In november 2010 was de molen voorzien van een kap en weer maalvaardig.
Meer Informatie!

 

Breedenbroek

De Kempermolen is een korenmolen in Breedenbroek in de Nederlandse provincie Gelderland.De molen is in 1882 gebouwd en is in 1975 en 2002/2003 gerestaureerd. De molen is altijd in het bezit geweest van de familie Kemper, hetgeen de naam van de molen verklaard. Thans is de molen eigendom van de Stichting Kempermolen.De roeden van de molen zijn 23 meter lang en zijn voorzien van het Van Busselsysteem, op de binnenroede in combinatie met het systeem Ten Have, op de buitenroede in combinatie met zeilen. De molen is ingericht met een koppel maalstenen en wordt regelmatig door vrijwillige molenaars in bedrijf gesteld.De molen heeft de status rijksmonument.
Meer Informatie!

 

Silvolde

Gerritsens Molen is een korenmolen in Silvolde in de Nederlandse provincie Gelderland.De molen werd in 1856 gebouwd en onderging restauraties in 1967 en 1999. De molen is gedurende lange tijd eigendom geweest van de familie Gerritsen, hetgeen de naam van de molen verklaard. In 1972 verkocht een telg uit dit geslacht molen tezamen met het erf en het pakuis aan de toenmalige gemeente Wisch. De huidige eigenaar is de gemeente Oude IJsselstreek De roeden van de molen zijn 24,30 meter lang en zijn voorzien van het oudhollands hekwerk met zeilen. Een vrijwillig molenaar stelt de molen af en toe in bedrijf.
Meer Informatie!

 

Etten

De De Witten is een in 1861 in opdracht van Jan Vos als bovenkruier gebouwde korenmolen aan de Oldenhove in de Nederlandse plaats Etten in de gemeente Oude IJsselstreek (provincie Gelderland).In 1945 werd de molen door Duitse militairen als uitkijkpost gebruikt, waarna Canadese troepen hem beschoten. Na de bevrijding werd de molen hersteld en verder slechts gebruikt als silo. In 1972 werd de molen verkocht aan de Stichting tot Behoud van de Ettense Molen, die hem maalvaardig liet restaureren.In de molen is 1 koppel 16der kunststenen aanwezig. De Witten is echter niet als korenmolen in gebruik, maar als expositieruimte voor hedendaagse kunstenaars.Het wiekenkruis is 22,50 meter en is oud-Hollands. De molen wordt met een kruilier verkruid en heeft een Engels kruiwerk. De Witten is eigendom van de Stichting tot Behoud van de Ettense Molen en is op afspraak te bezoeken.
Meer Informatie!

 

Braamt

De Braamse Molen (of Koenders Möl) is een rietgedekte grondzeiler. Deze korenmolen is te vinden aan de Zeddamseweg in Braamt (in de Gelderse gemeente Montferland). De molen is een van de twee molens in Nederland die zijn uitgerust met Beckers kleppen. Op de andere roede zit het systeem van Bussel. De molen heeft 1 koppel 16er kunststenen.
Meer informatie!

 

Zeddam

De rosmolen werd in 1546 gebouwd als aanvulling op de al bestaande windmolen in opdracht van de toenmalige eigenaren de Graven Van den Bergh in dezelfde locatie. De graven verpachtten na de bouw van de rosmolen de complete locatie met torenmolen en de molenaar gebruikte de rosmolen als er te weinig wind was om te kunnen malen met behulp van het paard van de boer. In 1866 werd de molen verkocht en gesloopt als rosmolen. In 1974 werd met behulp van de originele bouwtekeningen die bewaard waren gebleven in het archief van het Huis Bergh de rosmolen herbouwd. De molen is gevestigd aan de Bovendorpstraat 21 en momenteel in eigendom van de Stichting Oswaldusgilde. Het maalwerk wat bestaat uit 1 koppel maalstenen wordt voortbewogen door een paard. De molen is onderdeel van een compleet bedrijf dat werkt met windaandrijving en paardenkracht gecombineerd. Het molengebouw heeft buitenwerkse maten van 9 meter 30 bij 13 meter 55 met een nokhoogte van 6 meter 75. In de voorgevel bevinden zich een dubbele deur en een enkele deur. Binnen bestaat de vloer deels uit estriken en deels uit een lemenvloer bestrooid met grof zand waar het paard loopt. Het grote kamwiel heeft 340 kammen en is voorzien van een steekcirkel met binnendiameter van 7 meter 25 en een buitendiameter van 7 meter 29. Het rondsel heeft een steekcirkel van 40,9 centimeter en bezit 19 staven. Bij een normale stapgang van het paard die een gang loopt van 5 kilometer per uur maakt het grote wiel 5 toeren per minuut en de steen 90. Indien van de windmolen gebruikt wordt gemaakt is de capaciteit tienmaal zo groot.
Meer Informatie!

 

Zeddam

De Grafelijke Korenmolen is een torenmolen in Zeddam in de Nederlandse provincie Gelderland. Deze molen is naar alle waarschijnlijkheid de oudste nog bestaande windmolen in Nederland.Naar alle waarschijnlijkheid is de molen vóór 1441 gebouwd. Uit groeiringenonderzoek is gebleken dat het rechtervoeghout in de kap afkomstig is van een boom die voor 1440 gekapt is. Tot in de 20e eeuw behoorde de molen toe aan de heren en graven van Kasteel Huis Bergh. In 1839 werd de inrichting van de molen gemoderniseerd. Nadat de molen in de 20e eeuw in particuliere handen kwam dreigde sloop. In 1929 werd de molen echter ondergebracht in een stichting. De molen werd in 1963, 1974, 1991 en 2005 gerestaureerd en maalt thans op vrijwillige basis graan. De molen heeft twee koppel maalstenen.Het middeleeuwse bouwwerk heeft zeer dikke muren en nog zeer oude vloerplanken waarmee het één van de meest bijzondere molens in Nederland is.De bovenas is gedeeltelijk van hout en gedeeltelijk van gietijzer. Het gietijzer stamt uit 1861. Het ijzeren gedeelte is aan de voor- en achterkant gevat in de oude houten as.De wieken hebben een oudhollandse tuigage.De molen is een binnenkruier. De kap wordt gedraaid met behulp van twee kruiwerken en draait op een Engels rollenkruiwerk. Het hele boventafelement is voor het kruiwerk voorzien van kruikammen.De vang, waarmee de wieken stilgezet kunnen worden, is een Vlaamse vang met 4 vangstukken.De molen is eveneens een belangrijke toeristische attractie voor Zeddam.
Meer Informatie!

 

Zeddam

De Volharding is een korenmolen in Zeddam in de Nederlandse provincie Gelderland.De molen is in 1891 gebouwd en is daarmee een zeer jonge molen vergeleken met de andere molen van Zeddam, De Grafelijke Korenmolen, die al in de 15e eeuw gebouwd is. De Volharding bleef tot 1941 op windkracht in bedrijf waarna wiekenkruis en staart verwijderd werden. In 1979 werd de molen geheel gerestaureerd.De molen heeft roeden met een lengte van 20,50 meter die zijn voorzien van het oudhollands hekwerk met zeilen. De inrichting bestaat uit twee koppels maalstenen. De Volharding is eigendom van particulieren en wordt wekelijks door een vrijwillig molenaar in bedrijf gesteld.
Meer Informatie! Kaart is eigendom van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., en mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of de rechthebbende(n) in geen geval gebruikt worden voor andere doeleinden dan persoonlijk gebruik.